TALLERS CREATIUS

Impulsant l’educació en drets humans

Per a PEN Català

Serveis

Activitats d'Aprenentatge, Comissariat de Continguts, Conceptualització, Disseny Gràfic, Guia, Identitat Corporativa, Impacte Social, Taller

Sector

Humanitari, Cultural, Educatiu

Enllaços

PEN Català

Repte

L’educació en drets humans (EDH) potencia habilitats i actituds que promouen la igualtat, la dignitat i el respecte a la comunitat, a la societat i al món. La Carta del Consell Europeu sobre Educació per a la Ciutadania Democràtica i l’Educació en els Drets Humans (2010) defineix l’EDH com «l’educació, formació, sensibilització, informació, pràctiques i activitats que tenen com a objectiu equipar els aprenents amb coneixements, habilitats i la comprensió i el desenvolupament de les seves actituds i comportaments, perquè contribueixin a la construcció i a la defensa d’una cultura universal dels drets humans a la societat, amb la intenció de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals».

El PEN Català fa anys que promou diverses activitats centrades en la defensa dels drets humans i la llibertat d’expressió. Des de l’any 2006 coordina el Programa Escriptor Acollit, que té com a finalitat acollir durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat, perseguit o amb risc de ser empresonat a conseqüència dels seus escrits. En el marc d’aquest programa s’han realitzat diversos tallers i trobades, principalment a instituts, amb la finalitat de donar a conèixer i sensibilitzar sobre la situació que pateixen els escriptors i escriptores perseguits.

 

Encàrrec

TSVC rep l’encàrrec de dissenyar diferents tallers sobre educació en drets humans, inclosa la creació de les guies didàctiques per a l’educació secundària, amb el fil conductor dels escriptors i les escriptores perseguits del PEN Català. Els tallers, amb un component creatiu, es fonamenten en els següents principis educatius: experiències transformadores, rigor conceptual, inclusió i diversitat, obertura a nous llenguatges i interdisciplinarietat. Així es creen els tallers «Ídols lletraferits», «Sigues altaveu!» i «Escrits fugissers»; tallers que aproximen l’alumnat de secundària a la realitat dels escriptors i artistes perseguits vinculats al PEN Català a través d’una metodologia innovadora que utilitza el còmic i el periodisme com a mitjans per abordar una temàtica complexa que es vincula amb el currículum de forma interdisciplinària, la qual cosa fa possible el desenvolupament de diferents competències.

Tot i que les guies didàctiques estan pensades per ser emprades pel professorat de secundària, també poden ser adaptades i utilitzades per altres perfils socioeducatius que vulguin impulsar el coneixement, les habilitats i les actituds d’acord amb els principis dels drets humans en diferents contextos educatius.