OPEN CHALLENGE

Transformant els espais educatius per millorar l’aprenentatge i la convivència 

Per a la Fundació Jaume Bofill

Servicios

Conceptualització, Crida a l'Acció, Impacte Social, Innovació Social, Investigació, Metodologia Agile, Participació Comunitària, Taller, Toolkit

Sector

Educatiu

Enlaces

Hack the School

Repte

En els últims anys, hi ha hagut un interès creixent en repensar de forma interdisciplinària el rol dels espais als centres educatius, amb l’objectiu de facilitar la incorporació de noves dinàmiques i formes d’aprendre i d’ensenyar a l’aula. En aquest sentit, el disseny i la reorganització dels espais educatius pot afavorir l’optimització dels aprenentatges i la millora de la convivència dels membres de la comunitat educativa. 

La Fundació Bofill ens proposa dissenyar la primera d’una sèrie de «crides» que tenen com a objectiu repensar de forma col·lectiva l’educació del segle XXI. Així neix Hack the School, un repte en format open challenge que convida 30 escoles i instituts a redissenyar els seus espais escolars, amb el suport d’assessors experts, formació i un kit metodològic específic. TSVC va cocrear, juntament amb la fundació, les fases d’aquest projecte, va participar en diferents sessions de formació i assessorament i va crear el contingut del kit metodològic en col·laboració amb l’arquitecta Silvia Sasot 

Impacte social

La crida Hack the School va generar la participació de milers de docents, infants i famílies de tota Catalunya que van repensar l’educació a partir de la transformació dels espais. El projecte es va escalar a nivell institucional i, gràcies al seus resultats, es va impulsar la revisió de la normativa legal sobre la construcció de nous espais educatius amb la implicació d’arquitectes, educadors i altres agents educadors de la ciutat.

Reflexions al voltant del projecte es van poder presentar en diferents programes de ràdio (RNE, Catalunya) i premsa escrita (El País) i han quedat també recollides en el llibre Teacher Transition into Innovative Learning Environments (Springer, 2020).

PREMI

Premi Ciutat de Barcelona

2017

El projecte Hack the School va guanyar el premi Ciutat de Barcelona (2017) «per la manera d’entendre i utilitzar el disseny com a eina de transformació social i col·lectiva, que convida els diferents agents a participar en un procés col·lectiu de reflexió, de proposta i d’implementació», segons destaca el jurat del premi.